標題: 屯門:原本屬「元朗」青山區
Thomas (Thomas)

UID 1
精華 0
積分 955
帖子 428
來自 香港-元朗
屯門:原本屬「元朗」青山區

QUOTE:
原帖由 兆嵐 於 2007-7-20 01:07 發表 www.y1.hk v4t9U1e+P!M"V7e*Q
,k$?1H'|,D*Z9}.J.V
我住的地方曾經是屬於元朗。

9W3m3a!H'}0g&y
*U-w&a5F#T6V8E0];a&X,{
;q9W0~ _-_

QUOTE:
原帖由 兆嵐 於 2007-7-21 00:57 發表
/U$H;[+W)E&uwww.y1.hk哈!哈!哈!我係青山之友

#}3A7a-G:C g&n元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, !p)@+B8m#[-w$O
www.y1.hk3T-k'[$h#k2f(O0w:[

QUOTE:
原帖由 艾朗連儂 於 2007-7-21 12:50 發表 www.y1.hk+|,J*R(N(V4|8~6a:I8l8z

,i'W9^%]$Twww.y1.hk呢度唔係不嬲屬於屯門咩?

)c4L/I0l'[3e6?二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路
6A.K3N9[7f"j!m5?7v$Z

QUOTE:
原帖由 兆嵐 於 2007-7-23 01:00 發表 www.y1.hk6\-M4z7C'd-p#r%b
講開有段古:70年代前是没有屯門區的,而現在的屯門是屬於元朗的青山分區。
&e0k1j'~(J"P0}元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 當70年代政府要發展青山為衛星城市時,便把青山劃分為一個獨立社區。&P;]3M&u%u!y5z-_%Q
但當年青山最聞名的是[青山醫院]因為有所忌諱,所以便用了清朝時代的名 ...

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
對呀,百科全書都是這麼說,但應只限於港英政府時代.
0`(^3K$\'\ b2e在中國唐朝時代,屯門是叫屯門的,因屯兵之地重地也.那時屯門戰略位置很高的.YL.香港&X&t(k&z"@$[#K3U'`(a
參選資料如下:
2T$O*i.f8J元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, http://zh.wikipedia.org/w/index. ... 0&variant=zh-tw
2O8a%p*w1n%F#t#V4h元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站,
&y!d9g8p%L'b3k*X二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路http://zh.wikipedia.org/w/index. ... E&variant=zh-tw

其他  頂部
onefree

UID 2586
精華 0
積分 1123
帖子 359
來自 Hong Kong

QUOTE:
原帖由 yler 於 2007-8-20 00:18 發表
"a-I,u3{(j7\www.y1.hk對呀,百科全書都是這麼說,但應只限於港英政府時代.元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, ,k2U$_:y:m'm
在中國唐朝時代,屯門是叫屯門的,因屯兵之地重地也.那時屯門戰略位置很高的.
(R6z)v&a4`;h h D:I#H二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路參選資料如下:
,k&t'D l8c6[+r%chttp://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%B1%AF%E9%96%80&variant=zh-tw
0L9@8p%S"L.] _&M&u3H...

1Q$E#P/Q7V(m-{二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路唔!!!睇完清楚明白哂啦!!!Thanks!!!!

其他  頂部
艾朗連儂

UID 13
精華 0
積分 630
帖子 335
嘩,如果而家屯門仲係屬元朗既話,元朗版圖好大喎,肯定係全港第一大區

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
回復 #4 艾朗連儂 的帖子

係啦, 如果係就真係全港最大呀.不過而家我見都仲好多人分唔清屯門元朗分界.

其他  頂部
阿麟

UID 241
精華 0
積分 131
帖子 60

QUOTE:
原帖由 艾朗連儂 於 2009-5-28 13:13 發表
#s'a3`#N)m&p0j嘩,如果而家屯門仲係屬元朗既話,元朗版圖好大喎,肯定係全港第一大區

+G8O)s%r-P(B3U(O'G*d.C"J元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, www.y1.hk2C)C0D:R5C

*F*S;W {2}.^6g9O.|www.y1.hk元朗就算而家冇左屯門同天水圍都係全港最大啦~   不過我覺得錦田都似有脫離元朗自成一區既吹勢

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
回復 #6 阿麟 的帖子

不過我覺得錦田都似有脫離元朗自成一區既吹勢<<<點解會有咁睇法呢?請告知
$C+E:j3_'F&O"Y+@*A-D二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路3E&U+j4{2t$s"C$y ~
另外,我只記得某年政府將元朗新田選區歸入北區, 新田人好唔開心,仲同政府argue, 最後無得講,歸納北區選區至今

其他  頂部
阿麟

UID 241
精華 0
積分 131
帖子 60

QUOTE:
原帖由 yler 於 2009-9-21 23:26 發表
+V1G-p1p;T"[8g二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路不過我覺得錦田都似有脫離元朗自成一區既吹勢

www.y1.hk0r:B%x1I:s.~
二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路;f N$K#}:b:w*h-n0E

,p;B0G#V m0`,B5?)I因為眼錦田自 大欖 及 西鐵通車後 交通方便了好多, 吾同以前一定要經元朗市出入九龍, 又有近落馬洲方便回國內, 又多了四季豪園等大屋苑,吾同以前甘圍村味道重

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
回復 #8 阿麟 的帖子

哈哈,原來如此

其他  頂部
catcloud

UID 332
精華 0
積分 125
帖子 98
分界咪係我屋企,我企左係屯門,企右係元朗囉

其他  頂部
艾朗連儂

UID 13
精華 0
積分 630
帖子 335
[quote]原帖由 阿麟 於 2009-9-26 21:21 發表
3U.?)@"F4A$C;C元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, YL.香港%y(u!P$M,S.h7S#u*s.{
4X*R7B;r*i3B!c+r6o
1G s"E%n(m1G9D5y
YL.香港5`&~3H*\!E6J0U/I$X
咁又未必既,新界有幾個大區同元朗差唔多大,甚至大過元朗少少,人地都未拆區,幾時到我地?
*?1f;x*v$Z2Q:j)o二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路就講沙田區,人地雖然區係細過我地元朗區!但人地發展左既地方加埋,仲大過我地元朗市+天水圍+洪水橋!要拆區都人地沙田先啦!元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, #^9n#i,N:z/a

3h1e,d5m!c8U
+v-q5P,x:T8Y,kwww.y1.hk始終錦田仲係好鄉村,仲未發展到好繁華!況且元朗人對元朗區好有歸屬感,無論你住錦田/八鄉/元朗市/天水圍/新田/屏山/洪水橋/流浮山/橫洲/大棠,都會認自己係元朗人!如果見到元朗區既地方見報,會特別留意!要近近地行街,通常都係行元朗市中心!雖然我地通常好少將呢"元朗市中心"呢五個字講出口!但係作為元朗人,大家心目中已將呢個地方叫做"市中心"!!,Z8F1a&q+H6}5~$E;]

!\0j7N1E9Y$L;A:})H-R5t-M.l0M$a/v&i0Q:}-l
血濃於水,我地元朗人有別於九龍人,唔係話拆區就拆區!我地更加唔想見到元朗區好似九龍咁,地方細細,但已經拆左五區出黎!好多九龍人連自己住既地方屬於邊區都唔知,就以為自己所住既地方係一個區!例如"土瓜灣區","樂富區","長沙灣區","九龍塘區","石硤尾區","旺角區","九龍灣區","慈雲山區"!

其他  頂部
sgo

UID 1228
精華 0
積分 183
帖子 129
希望有更多街坊會見到你的留言!

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
好耐無來啦, 大家好嗎?

其他  頂部
   [ 上一頁 ] 。 [ 其他分類 ]