標題: 元朗珍貴舊照
et2333
新手上路

UID 456
精華 0
積分 12
帖子 3
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
這裡應該是拆了的。現在重建成合益廣場對不對?
'p,w&i5^"n二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路(j%c0~7p/E1m8s8M7E
我最想問大家,這照片的拍攝位置是在那裡呢?www.y1.hk6n4m%v-]8|/x

2P!?!X(I0w!`"A二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路我是指攝影者是站在那一個位置拍這張照片的呢?
w(F l!h9p1s4S
$P;w3_5h!x V)jwww.y1.hk是站在大棠路嗎?還 ... [/quote]YL.香港/f$U7i+T&X%V
3S-d7|1c$l D5G
現在寶城餅店位置

其他  頂部
kings
新手上路

UID 476
精華 0
積分 20
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2008-3-26

QUOTE:
原帖由 .燐. 於 2007-8-11 16:37 發表 6Q-[)x"z5q7S1q
達德學校…二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路3q2\)v$r:f"m q'X
係唔係即係盛傳話好猛鬼果度呀??? @___@

6Y-G.w6j5A;^.G

0\,s8R-A%g元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站,
&C'P"j-t)B1QYL.香港呢張唔係
%C)q(F*z6k;n&g6a4Z二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路呢張達德學校即係屏山細祠堂 (愈喬二公祠)
"I-r"_)I%l r/E)d O6IYL.香港到今日仲可以睌見到 "達德學校" 個牌

其他  頂部
kings
新手上路

UID 476
精華 0
積分 20
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2008-3-26

QUOTE:
原帖由 et2333 於 2008-3-5 10:31 發表 www.y1.hk2E8l2b6i0P

+N._&s'F1s3p+f6q二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路YL.香港2J:M&j!U6w `
現在寶城餅店位置

:X%o,`;Y1Q2N/jwww.y1.hk
-G)T(`8A9b:v0N/N'@:TYL.香港
/P9e+I4t:m-T$uYL.香港初時誤會了 et2333 寶城餅店的意思.....
.@.v2?0Y;`www.y1.hk可能我老...一聽寶城餅店 = 舊寶城餅店/@:g:J(O:q I4B*L

7_6W*{/J6{豐年路寶城餅店
!H/^9d!s4\4{1A!P0|4e二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路8a(y#c%e1J5P/e8`2h(Z

其他  頂部
laikerr
新手上路

UID 749
精華 0
積分 10
帖子 1
閱讀權限 10
註冊 2008-6-19

QUOTE:
原帖由 .燐. 於 2007-8-11 16:37 發表 *L9f#v+{6|0W0\%E
達德學校…
;O;T"X2}"V%C7Z,w!U'rwww.y1.hk係唔係即係盛傳話好猛鬼果度呀??? @___@

9j#T&r9d0f I

,W-g.\/{5m6[)x3c&?1^元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 1967年7月左右
,k3A$q.A5}3x2A9F*Z4U2`達德學校先成立二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路7j'j/[9@&e0O,G1R-N
YL.香港6x,M8p)f3j4E;x
我係0個度0既學生...我妹妹係最後一班0既學生6h)]2V8m3`'W
但係如果計埋達德祠堂0既時間
!z;s8b8d;c:]'^"_www.y1.hk+g9?-\&\%Y6L7j:q7g
我諗佢都算係元朗最早0既一間學校了

其他  頂部
大文豪
註冊會員

UID 2380
精華 0
積分 170
帖子 128
閱讀權限 20
註冊 2009-3-20
嘩............好有懷念歴史舊元朗...多謝...

其他  頂部
onefree
金牌會員

UID 2586
精華 0
積分 1123
帖子 359
閱讀權限 70
註冊 2009-4-9
來自 Hong Kong
呢兩張相係n年前係呢個元朗網度抄落黎, But E+唔見晒, 以前呢個綱有好多, 但我衹抄得這兩張.  抱歉, 因以前沒有將所有照片抄錄下來, 未能帶來更多有紀念價值的相片與大家分享, 希望各位不要嫌少及會喜歡

查看積分策略說明
附件

其他  頂部
小獅拉
註冊會員

UID 2646
精華 0
積分 128
帖子 37
閱讀權限 20
註冊 2009-4-14
來自 元朗
d相好正呀~~
$v9w-D4{7c-L二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路我最鍾意同樂戲院個張~~

其他  頂部
街市仔
註冊會員

UID 437
精華 0
積分 115
帖子 16
閱讀權限 20
註冊 2008-2-24

QUOTE:
原帖由 敏儀 於 2007-7-7 01:41 發表
2W/c$J'|%`*\*|'H二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路元朗千色廣場前址唔係屋黎既咩,係咪過小小呀~(v2b9r6e-R4h3B"M
因為我外公外婆住係果度咖~

元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 2@8R B0b*v$u)O
以前東莞小學隔籬 係有兩間屋 一間係租單車 而另一間 係比人打麻雀既士多 個家人姓盧

其他  頂部
新手上路

UID 3157
精華 0
積分 35
帖子 4
閱讀權限 10
註冊 2009-5-18

其他  頂部
komi
新手上路

UID 4001
精華 0
積分 13
帖子 5
閱讀權限 10
註冊 2009-7-3
d相很珍貴!

相片很珍貴,令人想起很多往事.很多已忘記的事.感謝提供!

其他  頂部
rain_lau
註冊會員

UID 542
精華 0
積分 190
帖子 99
閱讀權限 20
註冊 2008-4-22
來自 天水圍

QUOTE:
原帖由 onefree 於 2009-4-12 15:39 發表
5d1_!{:Y7X*B0w2I元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 呢兩張相係n年前係呢個元朗網度抄落黎, But E+唔見晒, 以前呢個綱有好多, 但我衹抄得這兩張.  抱歉, 因以前沒有將所有照片抄錄下來, 未能帶來更多有紀念價值的相片與大家分享, 希望各位不要嫌少及會喜歡 ...

www.y1.hk(Y9v$W2[#t'N

&w9{$p$k*bwww.y1.hk精彩..

其他  頂部
ahchee
新手上路

UID 4417
精華 0
積分 10
帖子 1
閱讀權限 10
註冊 2009-7-22
最有感覺係同樂戲院, 合益街市&培菁尼3張相. N*x9N(H4|0k
係我有記憶果時同樂戲院arm arm結業, 果時入面變咗賣夜冷. 不過無論外觀或者係內部都好有拍戲果D猛鬼戲院feel
9D#\"[7R)C!d%`%p3g#i+H而我細個住係大棠入面, 同老媽子買餸就大多數都係去合益街市. 記得果時仲有人生劏鵪鶉, 真係幾血腥... 最記得係係街市門口執過$100, 最後當然係上繳老媽子啦. 宜家想起都覺得自己死蠢!
%m)n4_ k6}5v對培菁最有印像係佢外牆果幅成座學校咁高的壁畫.4o"S!P%Q%o/O;~
仲有因為細個住係大棠入面差唔多到尾站, 每日都坐果架超老爺單層巴士番學. 果時讀下午班, 放學都成6點. 成架巴士得車頂果幾顆黃黃暗暗燈膽照明. 冬天時早天黑, 架車一dun, 部份燈就跟住閃, 車外邊又樹影婆娑... 果種feel都咪話唔詭異...
4P-? V4{0H'L;o4Nwww.y1.hk
2w)g(j+o'p/S(Qwww.y1.hk[ 本帖最後由 ahchee 於 2009-7-24 18:04 編輯 ]

其他  頂部
sino666
禁止發言

UID 4939
精華 0
積分 19
帖子 14
閱讀權限 1
註冊 2009-8-14
回復 #1 886 的帖子

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
billy88
註冊會員

UID 3824
精華 0
積分 125
帖子 97
閱讀權限 20
註冊 2009-6-24
I saw all of this before, but not picture, all in real, just the old time, haha. I like it.

其他  頂部
註冊會員

UID 71
精華 0
積分 128
帖子 44
閱讀權限 20
註冊 2007-7-3
來自 yuen long
回復 #44 joeycat 的帖子

thank..

其他  頂部