標題: 有無樹德書院同學?
KA1023
新手上路

UID 137
精華 0
積分 17
帖子 17
閱讀權限 10
註冊 2007-7-24
有無樹德書院同學?

其他  頂部
知知大師
新手上路

UID 483
精華 0
積分 47
帖子 46
閱讀權限 10
註冊 2008-4-1
90年既!

其他  頂部
ericckw
新手上路

UID 18
精華 0
積分 30
帖子 31
閱讀權限 10
註冊 2007-6-23
來自 HK
夜校算唔算係

其他  頂部
KA1023
新手上路

UID 137
精華 0
積分 17
帖子 17
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 173 於 2008-10-15 12:44 發表 (G)l+e*K5f*G/s+r+P
我係呀!!!!+k6G9Q*y'u)Z+P
8h)d(t2j/o-H8o
我讀的的校址係...現時大橋街市側,現咖琳幼兒院.www.y1.hk%R1X!k7]&_.\

8J"}#O.z*g9i6u+A*X元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 唔知樓主係那一年畢業呢?元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, $j9~$G2O-W;M)Y%Q
二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路3s3A9A3c$B
我地可能係同學wo...www.y1.hk!P-A-S'W1I6V

3Z9o2z4f%P#F$F

!O4V+h#T8I
元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, $|9G7e4e!p$E*_ L;v
我只是讀到88年,中三,中四就去了津貼學校讀

其他  頂部
johnchow60
新手上路

UID 508
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 10
註冊 2008-4-14

回復 #1 KA1023 的帖子

我是87年畢業, 何森強是當時班主任!

本帖最近評分記錄
杰仔   2008-11-28 15:32  威望  +1   我很贊同
其他  頂部
johnchow60
新手上路

UID 508
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 10

回復 #13 173 的帖子

何森強老師, 簡直是樹德書院既經典, 如你是90後畢業的話就可能未接受過他的教育, 二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路;H7l,j+Q.\'}$Z3O
他對我們日後踏出社會工作及對人處事及對事物既睇法有著革命性既影響! 其餘的等其他學友學弟補充!

其他  頂部
KA1023
新手上路

UID 137
精華 0
積分 17
帖子 17
閱讀權限 10

回復 #12 johnchow60 的帖子

我記得何森龍,何森強,他們都有教過我。

其他  頂部
KA1023
新手上路

UID 137
精華 0
積分 17
帖子 17
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 johnchow60 於 2008-11-28 16:45 發表 二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路&p [4M"B,S!r-G,n
何森強老師, 簡直是樹德書院既經典, 如你是90後畢業的話就可能未接受過他的教育,
9m6o u+p$x%V0K8t他對我們日後踏出社會工作及對人處事及對事物既睇法有著革命性既影響! 其餘的等其他學友學弟補充! ...

+e7o2],U%f)K$Q$`(M
'i2?(s"G*s,H*R:D/m"e;E*X!r
我是88年讀F.3A,你是不是和我同期?

本帖最近評分記錄
杰仔   2008-12-27 20:29  威望  +1   我很贊同
其他  頂部
johnchow60
新手上路

UID 508
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 10

不是, 我於85年F.5畢業, 我應早你幾屆

其他  頂部
KA1023
新手上路

UID 137
精華 0
積分 17
帖子 17
閱讀權限 10
你原來咁早就畢左業喇...要叫你做師兄

本帖最近評分記錄
杰仔   2008-12-27 20:29  威望  +1   我很贊同
其他  頂部
johnchow60
新手上路

UID 508
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 10
回復 #19 KA1023 的帖子

大家都是學友, 我入讀還叫中山書院分校, 正校在撃讓路巴士總站(68,54,77k)個邊, 一年之後中山書院結束, 分校才改名書德, 當時入得去讀都無好成績或操行(恕我直言), 我屬成績是不好的, 上堂打架食煙,總之想得出都會發生, 而師資多是台灣大學生, 香港不承認的,初初他們都有教育理想, 但很快沒了, 有的整天向學生抱怨, 真是次級學生加次級老師, 我們當年受了不少委屈, 我們只是讀書差少少, 大部同學不想人知是樹德學生, 當然我不會以此為恥, 都是為讀書之嗎, 想起都不想再提....

本帖最近評分記錄
杰仔   2008-12-27 20:28  威望  +1   我很贊同
其他  頂部
Thomas (Thomas)
管理員

UID 1
精華 0
積分 955
帖子 428
閱讀權限 200
註冊 2007-6-16
來自 香港-元朗

QUOTE:
原帖由 johnchow60 於 2008-12-24 16:04 發表
*u1v.V#}8k,H+}6O.X*H二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路大家都是學友, 我入讀還叫中山書院分校, 正校在撃讓路巴士總站(68,54,77k)個邊, 一年之後中山書院結束, 分校才改名書德, 當時入得去讀都無好成績或操行(恕我直言), 我屬成績是不好的, 上堂打架食煙,總之想得出都會發 ...

0_0v2o7_8B9?.A(e1]4`0V-];~1l8P
作為過來人:體會到「書到用時方恨少」嗎?
!]8N0I/|"v#i7]&q&OYL.香港有沒有甚麼可分享給,現在如想中途絕學的年青人嗎?

其他  頂部
johnchow60
新手上路

UID 508
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 10
回復 #21 Thomas 的帖子

其實當時大部分同學都很努力讀書, 至於「書到用時方恨少」當時我們已明白, 我們同學畢業大都有進修, 能取得大學學位及其他專業資格, 而我也在上市公司為會計師多年, 亦靠自己工餘進修, 書永遠都不會夠用, 現在的年青人不會明白那時我們的境況, 他們境況, 父母也有很大責任, 那時我們不工作便沒飯食, 還要養家! 現時的年青人哀哉!

其他  頂部
Thomas (Thomas)
管理員

UID 1
精華 0
積分 955
帖子 428
閱讀權限 200
註冊 2007-6-16
來自 香港-元朗
佩服佩服!元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 5M5v#m8p3r+r8J
資訊發達、真真假假的歪理、豐裕的物質,對年青人都不知是好還是禍!
+[*u7x&g4U$\在這裡都好幾年,有啲細路睇住佢地大、睇住佢地壞,今個新年仲有個走埋...慘!
3B*D0e8s*A,A#u D._真的有點感觸,希望無心向學嘅年青人,搵番啲興趣班學吓野!

其他  頂部
ansoncow
新手上路

UID 13817
精華 0
積分 34
帖子 34
閱讀權限 10
註冊 2010-12-5
我又系樹德友,第一批係大橋搬去雞地既f.5生

其他  頂部
   [ 上一頁 ] 。 [ 其他分類 ]