標題: 屯門:原本屬「元朗」青山區
Thomas (Thomas)

UID 1
精華 0
積分 955
帖子 428
來自 香港-元朗
屯門:原本屬「元朗」青山區

QUOTE:
原帖由 兆嵐 於 2007-7-20 01:07 發表 6i \+w(T*d'z6N
二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路*W%x.s2u4P:K&Q7F({5r
我住的地方曾經是屬於元朗。

/U)g4v:L(^ [2T7I9s二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路2K0Z T!N:V$T%}$A'p

H)d4m'z5z;H#C2F二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路

QUOTE:
原帖由 兆嵐 於 2007-7-21 00:57 發表 www.y1.hk4x$s'x2X(b
哈!哈!哈!我係青山之友

'F+^7H$L7U/o#l/hwww.y1.hk
6d8^$u(B:d%L5A#Wwww.y1.hkwww.y1.hk/f$j/Y(}$a.P"X"v1X(j'd.X

QUOTE:
原帖由 艾朗連儂 於 2007-7-21 12:50 發表
H$X:@#b*n8Z+r!I
$u7`/z"P$l.?(]1N呢度唔係不嬲屬於屯門咩?

二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路:A4W+p+{;L*}9e

1\+I,o Z7d#^-q/k&nwww.y1.hk

QUOTE:
原帖由 兆嵐 於 2007-7-23 01:00 發表
9G5w/|"z"h8d0a講開有段古:70年代前是没有屯門區的,而現在的屯門是屬於元朗的青山分區。
1R$B8T;f.h,Y5@YL.香港當70年代政府要發展青山為衛星城市時,便把青山劃分為一個獨立社區。二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路(L"I%r ^9B:?.r%h$L1T4d
但當年青山最聞名的是[青山醫院]因為有所忌諱,所以便用了清朝時代的名 ...

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
對呀,百科全書都是這麼說,但應只限於港英政府時代.YL.香港"l;~#X6u:b;p&k0q
在中國唐朝時代,屯門是叫屯門的,因屯兵之地重地也.那時屯門戰略位置很高的.$U9M3r/z4{
參選資料如下:
7`4X+[5F6gYL.香港http://zh.wikipedia.org/w/index. ... 0&variant=zh-tw
8|2B M(i)j ]%?3A%t8o,Z$H6s
http://zh.wikipedia.org/w/index. ... E&variant=zh-tw

其他  頂部
onefree

UID 2586
精華 0
積分 1123
帖子 359
來自 Hong Kong

QUOTE:
原帖由 yler 於 2007-8-20 00:18 發表
%Y+}"_4s:^+\1@!t"d元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 對呀,百科全書都是這麼說,但應只限於港英政府時代.
.o%H#G)c2X:aYL.香港在中國唐朝時代,屯門是叫屯門的,因屯兵之地重地也.那時屯門戰略位置很高的.www.y1.hk3M&S%U's%v9z4C,I
參選資料如下:
h&P"i&V7G x _']"@+nYL.香港http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%B1%AF%E9%96%80&variant=zh-tw
*r$?1?'x(o:a0Nwww.y1.hk...

二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路3R&m+i5K1S0w&H
唔!!!睇完清楚明白哂啦!!!Thanks!!!!

其他  頂部
艾朗連儂

UID 13
精華 0
積分 630
帖子 335
嘩,如果而家屯門仲係屬元朗既話,元朗版圖好大喎,肯定係全港第一大區

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
回復 #4 艾朗連儂 的帖子

係啦, 如果係就真係全港最大呀.不過而家我見都仲好多人分唔清屯門元朗分界.

其他  頂部
阿麟

UID 241
精華 0
積分 131
帖子 60

QUOTE:
原帖由 艾朗連儂 於 2009-5-28 13:13 發表
&E0|%h!p%`.h2s%T,i:u元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 嘩,如果而家屯門仲係屬元朗既話,元朗版圖好大喎,肯定係全港第一大區

5^1h#y7\"`&z"`&c-X6K元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, YL.香港'_+y3g+h ?,f

2w-W2w'K(F*G5}0@#k*E;S![YL.香港元朗就算而家冇左屯門同天水圍都係全港最大啦~   不過我覺得錦田都似有脫離元朗自成一區既吹勢

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
回復 #6 阿麟 的帖子

不過我覺得錦田都似有脫離元朗自成一區既吹勢<<<點解會有咁睇法呢?請告知
;~,T:O%m;J&Y)z二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路YL.香港.?3T0o(R)i7c3U1Z+J
另外,我只記得某年政府將元朗新田選區歸入北區, 新田人好唔開心,仲同政府argue, 最後無得講,歸納北區選區至今

其他  頂部
阿麟

UID 241
精華 0
積分 131
帖子 60

QUOTE:
原帖由 yler 於 2009-9-21 23:26 發表
:v7_2L)]%q5xwww.y1.hk不過我覺得錦田都似有脫離元朗自成一區既吹勢

$N5K*L,S$M
0n:A8F,v!|0}&q9I4{5y4A;qYL.香港YL.香港-E2B,B!\,H;e4m4f2g
因為眼錦田自 大欖 及 西鐵通車後 交通方便了好多, 吾同以前一定要經元朗市出入九龍, 又有近落馬洲方便回國內, 又多了四季豪園等大屋苑,吾同以前甘圍村味道重

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
回復 #8 阿麟 的帖子

哈哈,原來如此

其他  頂部
catcloud

UID 332
精華 0
積分 125
帖子 98
分界咪係我屋企,我企左係屯門,企右係元朗囉

其他  頂部
艾朗連儂

UID 13
精華 0
積分 630
帖子 335
[quote]原帖由 阿麟 於 2009-9-26 21:21 發表
'S*~2C4R#d-o5E;mwww.y1.hk二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路2M6e0|!Y2n"m%}'f
%t5q F3V)J

(l1H'w(~+\'A'R;wwww.y1.hk元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, -L;]#z0F8D(O
咁又未必既,新界有幾個大區同元朗差唔多大,甚至大過元朗少少,人地都未拆區,幾時到我地?
0g1@4R;Y+G就講沙田區,人地雖然區係細過我地元朗區!但人地發展左既地方加埋,仲大過我地元朗市+天水圍+洪水橋!要拆區都人地沙田先啦!4r*_,z9d-^1^"c
YL.香港5o2k9^0h1P-`'\$m

.V1z"R!o2t+\0p3U二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路始終錦田仲係好鄉村,仲未發展到好繁華!況且元朗人對元朗區好有歸屬感,無論你住錦田/八鄉/元朗市/天水圍/新田/屏山/洪水橋/流浮山/橫洲/大棠,都會認自己係元朗人!如果見到元朗區既地方見報,會特別留意!要近近地行街,通常都係行元朗市中心!雖然我地通常好少將呢"元朗市中心"呢五個字講出口!但係作為元朗人,大家心目中已將呢個地方叫做"市中心"!!
#h*P:c4v1U,^3G5s
:F!n2u9i!j元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 2~5B.Y2{6N
血濃於水,我地元朗人有別於九龍人,唔係話拆區就拆區!我地更加唔想見到元朗區好似九龍咁,地方細細,但已經拆左五區出黎!好多九龍人連自己住既地方屬於邊區都唔知,就以為自己所住既地方係一個區!例如"土瓜灣區","樂富區","長沙灣區","九龍塘區","石硤尾區","旺角區","九龍灣區","慈雲山區"!

其他  頂部
sgo

UID 1228
精華 0
積分 183
帖子 129
希望有更多街坊會見到你的留言!

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
好耐無來啦, 大家好嗎?

其他  頂部
   [ 上一頁 ] 。 [ 其他分類 ]