標題: 昔日天水圍
Thomas (Thomas)

UID 1
精華 0
積分 955
帖子 428
來自 香港-元朗
昔日天水圍

2g,z)F&m5\*E1q2J
2G)o(e8~0E+Q*O3k

其他  頂部
Tigger

UID 55
精華 0
積分 70
帖子 68
www.y1.hk"]8b(o5E#O'W-b#e(?
嘩!!!呢d好似係我grandfa嘅friends!

其他  頂部
剎暗天

UID 172
精華 0
積分 138
帖子 93
來自 元朗
下...原來天水圍幾十年前都有名架啦?
$^9O'v9B!X$L9M&\/J,k*d'r)O3M4c#@/W%S
我仲以為係近20年先有的?

其他  頂部
艾朗連儂

UID 13
精華 0
積分 630
帖子 335

QUOTE:
原帖由 剎暗天 於 2007-8-13 00:08 發表 www.y1.hk8a9^&N#_6V1}:V0E)L.P
下...原來天水圍幾十年前都有名架啦?
6r7\7w2G0N1v9A/t!k元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, 5?,F5~ G-^/B0f
我仲以為係近20年先有的?

:x.j-l4u!F1S3Q*t,E/p
www.y1.hk8S"C0s'V3v
好似當時只係一條鄉村,範圍冇而家咁大

其他  頂部

UID 1
精華 0
積分 955
帖子 428
來自 香港-元朗
以前講天水圍主要是好大遍魚塘,不只是一條村,但有冇 e ga 天水圍咁大就唔清楚!

其他  頂部
kk1983

UID 245
精華 0
積分 10
帖子 1
來自 HK
好懷念

d相真係好珍貴呵!@

其他  頂部
Mandy0203

UID 626
精華 0
積分 45
帖子 10
來自 天悅
謝謝分享,很珍貴的呢~

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
回復 #3 剎暗天 的帖子

係呀, 天水圍其實係一個圍村, 元朗/屯門好多村都係叫乜乜圍, 物物圍村的, 天水圍未發展成而家咁之前, 主要係好多好多一大遍魚塘, 所以, 我地元朗人統稱一大遍魚塘果帶叫做天水圍, 其實天水圍以前只係係果度其中的一條圍村.
0B$N,A/e4Q0}$q2R;|.}二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路3a:I7A(~ x3{
後來1984年開始, 政府開始發展天水圍, 所以官方命名該地區為"天水圍". 但其實而家仲有好多魚塘未發展的.

本帖最近評分記錄
onefree   2009-4-16 12:03  威望  +3   精品文章
其他  頂部
TOMIKA

UID 822
精華 0
積分 62
帖子 46

其他  頂部
yler

UID 186
精華 0
積分 674
帖子 67
有無人有多d新相呀..?

其他  頂部
大文豪

UID 2380
精華 0
積分 170
帖子 128
我巳明白.........多謝你..

其他  頂部
onefree

UID 2586
精華 0
積分 1123
帖子 359
來自 Hong Kong
回復 #8 yler 的帖子

勁!!闡述得非常清晰, 容易明白!!!
*l!S*O#b:N/V"P![4O8@8z$E$^www.y1.hkThanks a lots!!!

其他  頂部
kmbfung

UID 65
精華 0
積分 10
帖子 5

QUOTE:
原帖由 yler 於 2008-8-10 19:42 發表 YL.香港 J6Q"b)I(Q
係呀, 天水圍其實係一個圍村, 元朗/屯門好多村都係叫乜乜圍, 物物圍村的, 天水圍未發展成而家咁之前, 主要係好多好多一大遍魚塘, 所以, 我地元朗人統稱一大遍魚塘果帶叫做天水圍, 其實天水圍以前只係係果度其中的一 ...

:b'a5T2Q4{!k0n'uYL.香港*p-f8e)u$v
元朗, 天水圍, 屯門, yuen long, tin shui wai, tuen man, 元朗網站, :l&|"F2W8k
但係點解會叫「天水」?

其他  頂部

UID 1
精華 0
積分 955
帖子 428
來自 香港-元朗
看看 60年代的圖片,大概都不用解釋了?
;?$J r"o2O7a$[www.y1.hkhttp://www.y1.hk/disz/viewthread.php?tid=50&page=1#pid177www.y1.hk9m-C,j9t6]2J:C
.
*m1L:m/t*{3p"kYL.香港如果你住天水圍,順便找找,你屬於那一個魚塘呢!

其他  頂部
ray_lam

UID 5834
精華 0
積分 223
帖子 129
我以前屋企就係而家既天水圍, 叫"白沙仔"
2n4`9\5b%F二手家俬 電器 廚具 送贈 買賣市場   問路有無人識呢唔知..............??

其他  頂部
   [ 上一頁 ] 。 [ 其他分類 ]